Var har du ont?


Klicka på det symptom du vill läsa mer om.

Bäcken/Höftled

Bröstryggen

En kiropraktor eller naprapat utför en noggrann undersökning och behandling av bröstryggen för att identifiera problem och lindra besvär. Då ländrygg samt halsrygg är rörliga delar av ryggraden så är bröstryggen ett mer stabilt och orörligt parti som ofta blir ett problem pga av stelhet i leder och muskler. Bröstryggen samspelar med axelleden och armrörelser samt hela andningsmekanismen då revbenen fäster in över detta område av ryggraden.  

Här är en översikt över hur de kan utföra detta:

Undersökning:

1. Anamnes: Terapeuten börjar med att ta en detaljerad sjukhistoria, inklusive att fråga om dina symtom, tidigare skador och din medicinska historia.

2. Fysisk undersökning: De utför en fysisk undersökning som kan innefatta att bedöma rörligheten i bröstryggen, muskelstyrka, hållning och smärtområden.

3. Palpation: Terapeuten kan använda fingertopparna för att känna efter ömhet, spänningar och eventuella oregelbundna strukturer i bröstryggen.

4. Diagnostiska tester: Neurologiska och ortopediska tester utförs för att kunna ställa korrekt diagnos.

Vid behov kan terapeuten beställa röntgen, MRI eller andra bildundersökningar för att få en mer detaljerad bild av eventuella problem i bröstryggen.

Behandling:

1. Manuell justering: Både kiropraktorer och naprapater använder manuella justeringar för att återställa normal rörlighet i ryggraden och korrigera eventuella subluxationer (mindre avvikelser i ryggradens position) i bröstryggen.

2. Mjukvävnadsbehandling: De kan använda tekniker som massage, triggerpunktsterapi och stretching för att lindra muskelspänningar och öka blodcirkulationen i området.

3. Övningar: Terapeuten kan rekommendera specifika övningar för att stärka musklerna i bröstryggen och förbättra rörligheten.

4. Rådgivning: Du kan få råd om att förbättra din ergonomi, justera din livsstil och förebyggande åtgärder för att undvika återkommande problem.

Det är viktigt att notera att både kiropraktorer och naprapater har sina egna filosofier och behandlingsmetoder, och det är klokt att välja en terapeut som du känner dig bekväm med och som kan tillgodose dina individuella behov. Samråd med en legitimerad kiropraktor eller naprapat är nödvändigt för att diskutera dina besvär och mål för behandlingen.