Ryggskott


De allra flesta personer har någon gång i livet upplevt lumbago (ryggskott) då det utan förvarning hugger till i ryggen och smärtan kan vara nästintill olidlig. 

Värken kan komma plötsligt eller smygande. Oftast finns det ingen speciell klarlagd anledning till att man får ryggskott och det är mycket ovanligt att det beror på någon allvarlig skada eller sjukdom. Ryggskott kan ibland bero på diskbråck, kotförskjutning eller hoptryckta eller slitna diskar, men i de allra flesta fall hittar man ingen orsak.

Värken kan komma plötsligt med smärtor från muskler, kotleder, diskar och ledband.

Det som händer i ryggen är att det blir en nedsatt rörelse mellan två eller flera av ryggradens kotor och därmed uppstår muskelsammandragningar i området runt omkring. Musklerna omkring ryggraden, skinkorna och höfterna blir spända och om spänningen uppstår i mitten av ryggpartiet kan detta även leda till andningssvårigheter.

Vanligtvis går smärtan över inom några dagar till några veckor, men en kraftig smärtpåverkan sätter sina spår och det normala rörelsemönstret kan ändras. Effekten kan bli muskelstelhet, rörelsebegränsning i leder och snedbelastning. Risken är då att ryggskott återkommer och man börjar få återkommande ryggproblem pga. ryggen inte riktigt fungerar som den borde.

Vad gör en kiropraktor?

En kiropraktor kan på ett effektivt sätt både minska smärtan och se till att ryggen läker så naturligt som möjligt. Först görs en klinisk undersökning som består av flera tester för att utesluta andra orsaker till ryggskottet som bör remitteras för vidare undersökning hos läkare innan behandling hos kiropraktor. 

Sedan försöker vi hitta orsaken till smärtan och behandla detta för att bryta den akuta fasen. Manipulation av ryggraden (specifik ledjustering som frigör rörligheten mellan ryggens kotor och därmed omedelbart ger reflektorisk muskelavslappning) som kiropraktorer är specialister på, är det enda tillvägagångssättet som inte innefattar läkemedel/droger med bevisad effekt och rekommenderas därför vid ryggsmärta. Behandling av ryggraden har visat sig vara överlägsen andra tillvägagångssätt, som till exempel mediciner och träningsövningar.

Efter behandlingen kan det behövas en uppföljning där vi också försöker att eliminera riskfaktorer till att besvären återkommer. Det inkluderar rehabträning/hemövningar, ergonomi, hållning m.m.

Besök oss på Ryggcenter när du drabbats av ett ryggskott så får du ett professionellt omhändertagande och effektiv behandling av någon som tar din smärta på allvar och är expert inom området.

Enkla tips vid ett ryggskott

  • Se till att rör på dig så mycket som möjligt och undvik att ligga för länge då risken är att du stelnar till än mer.
  • Om det är varmt och svullet över ryggen så kyl med exempelvis en handduksinlindad kylklamp för att stilla inflammationsfasen. 
  • Försök att hålla ryggen rak och undvik framåtböjning då det leder till ökade muskelspänningar och ökad belastning på diskar.