Nackspärr


Många har varit med om att de drabbats av nackspärr, som innebär att plötslig stelhet i nacken till följd av kramp i nackmusklerna uppstår. Det blir svårt att röra på huvudet, vanligtvis känns det värre när man vrider huvudet åt ena hållet.

Besvären beror ofta på att man har sovit i en obekväm ställning, suttit i drag eller efter att ha gjort en häftig rörelse med huvudet. Ibland finner man ingen tydlig orsak.

Vanligtvis går besvären över efter några dagar till en vecka. Ha dock inte ont i onödan! Att gå till en kiropraktor vid nackspärrsbesvär är bra då det ofta har sitt ursprung i nackens facettleder. Kiropraktorn kan behandla dessa med ofta mycket goda resultat och arbetar dessutom med att finna orsaken till dina besvär. Behandlingen går ut på att med snabba, preciserade justeringar och tryck förbättra rörligheterna i lederna, men också ”mjukare” metoder såsom stretchning och uppmjukning av lederna förekommer. 

Personer som har återkommande besvär från nacken besöker sin kiropraktor för att lösa upp lättare låsningar i lederna innan besvären blir alltför akuta och kan därmed minska onödigt lidande.

Det finns ett antal förebyggande åtgärder att vidta för att undvika nackspärr:

  • Tänk på din arbetsställning. Sitter du mycket i ditt arbete? Sitt rak i ryggen och undvik att spänna axlar och ha en ergonomisk bra skrivbordsstol, med gott stöd för armarna. 
  • Se över din sovplats. Investera i en bra bäddmadrass och en kudde med stöd för nacken.
  • Träna! Fråga din kiropraktor om bra övningar för att förebygga bl.a. nackspärr.

När bör du istället söka vårdcentral eller akutmottagning?

I vissa fall bör man istället för kiropraktisk behandling uppsöka vårdcentral eller akutmottagning:

  • Vid plötslig samtidig och ihållande huvudvärk.
  • Vid feber och/eller allmän sjukdomskänsla samtidigt som man har ont i nacke och/eller axlar.