Vanliga frågor


 • Vad innebär dålig funktion i ryggraden?
  Det går oftast inte att säga exakt vad som ger upphov till smärta eller problem i ryggen. Det är många bitar av infallsvinklar som bildar ett pussel och som måste tas hänsyn till i diagnostiken av ryggen. Man kan säga att när ryggens leder inte rör sig på ett naturligt sätt och det skapas obalanser mellan musklerna försämras funktionen. Ju mer obalanser som skapas desto mer måste kroppen kompensera det och slutligen uppstår smärta. 
 • När kan man behandlas av en kiropraktor?
  Man kan få behandling både om man har akut värk eller mer långdragna besvär. Allt som involverar rörelseapparaten är kiropraktorer specialutbildade på att undersöka och behandla vilket kan vara allt från problem med fötter och knän till långdragen ryggvärk och huvudvärk
 • Förhindrar man framtida problem med kiropraktik?
  Det är det som är vårt stora mål i behandlingen att skapa bättre funktion och förutsättningar för kroppen att klara av vardagsliv, idrott och arbete.
 • När ska du söka läkare istället för kiropraktor?
  Generellt kan man säga att när problemen uppenbart kommer invärtes ifrån skall man alltid uppsöka läkare för noggrann utredning. Även akuta skador efter trauma skall i de flesta fall alltid kollas först på sjukhus. Vår roll är också att efter klinisk utredning och undersökning alltid skicka vidare till läkare om vår bedömning är att kiropraktisk behandling inte bör utföras.
 • Hur känns behandlingen hos en Kiropraktor?
  Behandlingen gör ofta inte ont alls utan beskrivs ofta som en lättnad när spänningarna släpper. Det kan kännas när man behandlar muskler som är stela men inget som gör direkt ont.
 • Smärta efter behandlingen?

  Det är vanligt med en reaktion efter behandlingen som i vanliga fall kan sitta i 1-3 dagar. Det är inget farligt utan är ofta en signal på att kroppen börjar anpassa sig efter nya förutsättningar. Symtom på behandlingsreaktion kan vara trötthet och ömhet i kroppen.

 • Vad är skillnaden mellan en Kiropraktor och Naprapat?
  Det är en av de vanligaste frågorna vi får och alltid lika svårt att svara på. Naprapati är en förgrening från kiropraktiken som blivit en egen titel men som i många fall använder liknande metoder som kiropraktorer. Kiropraktorutbildning är femårig och naprapatutbildning är fyra år men skillnaden ligger i de flesta fall på hur man jobbar och inte vilken utbildning man har.

 • När ska jag gå till en massör?​​​​​​​
  ​​​​​​​När man är trött i kroppen och musklerna är spända är massage ofta en effektiv behandlingsmetod. Kiropraktisk behandling i kombination med massage kan i många fall också vara väldigt effektiv.

 • Hur många behandlingar måste jag ta?​​​​​​​
  ​​​​​​​Svårt att säga innan vi har gjort en grundlig undersökning men man kan generellt säga att ju längre tid man har haft besvär desto längre tid tar det att lösa dem. Vi vill alltid se ett resultat efter 2-3 behandlingar och lägger inte upp långa behandlingsserier i onödan.

 • Kan man gå till en Kiropraktor även då man inte har ont?​​​​​​​
  ​​​​​​​Naturligtvis. Det är egentligen det bästa sättet att hålla sig smärtfri genom underhålla kroppens funktion innan smärta uppstår.

 • Är Kiropraktik farligt?
  ​​​​​​​
  Kiropraktik är inte alls farligt så länge det utförs av en legitimerad Kiropraktor. ​​​​​​​