Tennisarmbåge


Tennisarmbåge/Musarm/Golfarmbåge

Alla dessa benämningar är vanliga uttryck som används i folkmun men inte så många vet vad det egentligen är. De flesta har nog fått höra att det är överansträngning och vila är det som gäller. 

Vi anser att det kan vara så mycket mer än bara en överansträngd muskel med vila som följd samt att det är viktigt att se till funktion i nacke, rygg, armbåge och handled för att få helhetsbilden runt problemet.

Det är vanligt att huvudorsaken kommer från nacke och rygg där kiropraktisk behandling är mycket effektivt och man kan därmed slippa äta antiinflammatoriska mediciner och vila som ordination.

Tennisarmbåge eller lateral epicondyalgi är en vanlig åkomma som naturligtvis inte bara drabbar tennisspelare utan egentligen alla som överanstränger extensormuskler i underarmen. 

Man har länge trott att det är en inflammation i muskelfästet på utsidan vid armbågsleden men senare forskning har visat att det inte sker någon inflammatorisk process. Trots att det många gånger uppkommer efter upprepade rörelser som överansträngt musklerna i underarmen är det viktigt att undersöka varför smärtan uppkommit. Det är inte ovanligt med nedsatt rörlighet i leder runt armbåge och i nacken som påverkar kärlförsörjning och nervstimuli till muskulaturen. Genom att behandla dessa leder samt lägga upp ett träningsprogram och eventuellt stretchövningar för muskulaturen är det god prognos för smärtfrihet samt förebyggande för framtida problem.

Vi på Ryggcenter ser till helheten och försöker påverka omkringliggande strukturer som kan vara en bidragande orsak till besvären.

Golfarmbåge har snarlik symtom- och smärtbild men där flexormusklerna i underarmen är påverkade och smärtan sitter mer på insidan av armbågen jämfört med en tennisarmbåge. Det är även här ofta en överansträngning av muskulaturen som är orsaken men samtidigt bör stor vikt läggas vid undersökning av nacke, rygg och axlar som kan vara den bakomliggande orsaken till smärtan.

Vid stillasittande arbeten framför datorn som ofta innebär monotona rörelser är det alltför många som får smärtor och stelhet i armbåge, nacke och axlar. Sådana här problem leder till trötthet, huvudvärk, irritation och därmed sänkt arbetsförmåga. Det är mycket vanligt att problemen kommer från spänningar i nacke och bröstrygg som uppkommit av dålig hållning, ogynnsam arbetsställning och muskelobalanser.

Genom att behandla dessa områden och få upp bättre rörlighet i lederna som därmed påverkar spänningar i musklerna får kroppen ett bättre rörelsemönster som är en grundläggande del i förbättringsfasen.

Det är viktigt att bli införstådd med sina besvär så att man själv kan stärka upp vissa strukturer och få hjälp med ergonomi, träning och enkla tips som kan ha stor inverkan på vägen till smärtfrihet.